Calcifer's
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Calcifer's

Et ole sisäänkirjautunut. Kirjaudu sisään tai rekisteröidy

Lemmikkieläinten kierrätys valmisruokiin

3 posters

Siirry alas  Viesti [Sivu 1 / 1]

Riikka Lahti

Riikka Lahti
Admin
Admin

Evil or Very Mad
Valmisruokien kyseenalaiset raaka-aineet ovat olleet puheenaiheena Amerikassa ja Kanadassa jo vähintään kymmenen vuotta. Vasta nyt Suomessa on herätty tähän tosiasiaan, että koirien ja kissojen valmisruoat eivät ehkä olekaan se paras tapa ravita lemmikkiään. Koirat ja kissat sairastavat yhä enemmän erilaisia elintasotauteja, ja suurimpana syynä tähän ovat nämä teolliset valmisruoat.

Yleisesti luultu asia on, että valmisruoassa kaikki ravintoaineet olisivat tasapainoisessa suhteessa, jolloin lemmikin omistajan ei tarvitse miettiä ruokintaa sen kummemmin. Eläinlääkäritkin suosittelevat yleensä valmisruokia, jolloin on syntynyt käsitys valmisruokien paremmuudesta. Tämä käsitys on kuitenkin väärä. Paras ja luonnollisin ruokintatapa on raakaravinnolla ruokkiminen.

Teollisten ruokien kyseenalaiset raaka-aineet

Teurastamoissa teurastetaan vain terveitä, yhä kävelemään pystyviä eläimiä. Muille eläimille on mm. Amerikassa ja Kanadassa olemassa omat ”kierrätystehtaat”, jonne otetaan kaikenlaisia eläimiä ja eläinperäistä jätettä. Näissä tehtaissa valmistetaan eläinproteiinia, joka myydään edelleen lemmikkieläinruokavalmistajille.

Eräässä lehdessä oli kirjoitus tällaisen tehtaan toiminnasta:
”Tehtaan lattialla oli tuhansia kuolleita koiria ja kissoja; karjan päitä ja sorkkia; lampaita, sikoja ja hevosia; kokonaisia haisunäätiä; rottia ja pesukarhuja – kaikki odottamassa valmistusta. Tehtaan kuumuudessa kuolleella eläinkasalla tuntui olevan oma elämänsä, miljoonien matojen luikerrellessa ruhojen ympärillä.”

”Tehdas käsittelee mädäntyneet eläinruhot, auton alle jääneet sekä lopetetut koirat ja kissat, joista valmistuu kuivaproteiinivalmistetta myytäväksi lemmikkieläinruoan valmistajille. Eräs pieni tehdas Quebecissä kierrättää n. 10 000kg koiria ja kissoja viikossa….Turkkia ei poisteta ja kuolleet eläimet keitetään kaikki yhdessä, sisäelimineen, luineen ja rasvoineen 115 ?C n. 20 minuuttia.”

”Joka vuosi USA:n 286:ssa ”kierrätystehtaassa” hävitetään hiljaisuudessa n. 12,500,000 tonnia kuolleita eläimiä, rasvaa ja lihajätettä… Baltimore’s Valley Proteinin isossa sammiossa on erilainen sekoitus kuolleiden koirien, kissojen, pesukarhujen, opossumien, kauriiden, kettujen, käärmeiden, sirkusnorsun poikasten ja poliisihevosten ruumiinosia…USA:laiset lemmikkieläinruoan valmistajat, kuten Alpo, Heinz ja Ralston-Purina ostavat täältä eläinproteiinia.”
Lähde: http://www.mad-cow.org/~tom/cats_bse_rend.html

Raaka-aineiden käsittelyt

Näihin tehtaisiin tuodaan myös teurastamoista jätettä, joka joudutaan viranomaisten määräyksestä denaturoimaan, jottei sitä voida käyttää enää ihmisravinnoksi. Eläinlääkäri Wendell O. Belfieldin mukaan hyväksytyt denaturointiaineet ovat polttoöljy (fuel oil), paloöljy (keronsene), jalostamaton karbolihappo ja sitronella, joista kolme ensimmäistä ovat erittäin myrkyllisiä aineita.

Lemmikkieläinten lopettamiseen käytettävä myrkyllinen aine, sodium pentobarbital, pysyy eläinten keittolämpötilassa (115?C) muuttumattomana, joten sitä on myös valmiissa lemmikkieläinruuissa. Kerta-annospitoisuudet ovat pieniä, mutta vuosien kuluessa niitä kertyy elimistöön suurempia määriä, ja haittavaikutuksena on todettu mm. maksa- ja munuaisvaurioita sekä syöpää.

Lopetus- ja denaturointiaineiden lisäksi ruokiin joudutaan lisäämään erilaisia säilöntä-, väri-, maku- ja muita lisäaineita, joilla on haitallisia sivuvaikutuksia. Yleisesti käytetyt BHA ja BHT aiheuttavat paljon allergisia reaktioita sekä maksa- ja munuaisvaurioita. Erään rasvan stabilointiin käytettävän aineen, Ethoxyquin, epäillään aiheuttavan mm. syöpää. Puolikosteissa kuivamuonissa käytetään usein propylene glycolia, joka tuhoaa punaisia verisoluja.

Myrkyllisten aineiden lista on lähes loputon, joten ei tarvitse ihmetellä lemmikkien runsasta sairastelua. Suomeenkin tuodaan Amerikasta ja Kanadasta monenlaisia lemmikkien valmisruokia. Tuoteselosteita lukemalla on mahdoton selvittää, minkälaisista raaka-aineista ruoka on valmistettu. Kuten Eileen Layne, Kalifornian Eläinlääketieteelliseltä Laitokselta, toteaa: ”Kun luet lemmikkieläinruoan tuoteselostetta ja siinä sanotaan, että sisältää lihaa tai luuateria, se on juuri sitä – keitettyjä tai konvertoituja eläimiä, joista osa on koiria ja kissoja.”

Valmisruokapakkauksissa oleva lause; ”Sisältää EU:n hyväksymiä antioksidantteja.”, tarkoittaa mm. yllämainittuja BHA:ta ja BHT:tä.

Lähteet: http://www.belfield.com/article3.html
http://www.fuzzyfaces.com/lfood2.html

Monilla lemmikkieläinten valmisruokia valmistavilla tehtailla on omat koelaboratoriot, joissa ruokia testataan mm. koirilla ja kissoilla.
Tässä eräs linkki, jossa aiheesta lisää: http://www.kulkukoirat.com/Tiesitko.htm

Lähteistä koonnut Marjo Sukeva
Lähde: www.luontaisnetti.fi

http://www.calcifers.net

Riikka Lahti

Riikka Lahti
Admin
Admin

Itse mietin, että täällä Suomessa ei varmaankaan tällaista tehdä, että lemmikkieläimistä ei varmaan tehdä rehuihin lihajauhoa... Mutta kylläpä vaan tehdään.
Suomessa on kaksi laitosta jotka valmistavat lihajauhoa jota käytetään siis rehuissa, niin tuotantoeläinten kun lemmikkieläintenkin; Findest Protein oy ja Honkajoki Oy. Lähetin kyselyn EVIRAlle, käyttääkö kumpikaan valmistukseen lemmikkieläinten ruhoja. Vastaus oli seuraavanlainen:

hei!

Honkajoella sijaitseva Honkajoki Oy:n luokan 1 käsittelylaitos voi käsitellä sivutuoteasetuksen mukaista luokkaan 1 kuuluvaa materiaalia, joihin kuuluvat paitsi kuolleet märehtijät myös kuolleet lemmikkieläimet. Muita lemmikkieläinten raatoja käsitteleviä käsittelylaitoksia meillä ei Suomessa ole.

Ystävällisin terveisin

Taina Heimonen-Kauppi
Ylitarkastaja / Senior Officer
Elintarviketurvallisuusvirasto, Evira

Lisätietoja itse tehtaiden toiminnasta löytyy esim: http://www.puuliitto.fi/index.php?m=6&s=1&d=4&id=1996

Artikkeli tästä aiheesta yleensä, löytyy myös: http://www.puuliitto.fi/index.php?m=6&s=1&d=4&id=1996

http://www.calcifers.net

sinikallo


1 viesti kirjoitettu!
1 viesti kirjoitettu!

Asiasta kukkaruukkuun kuulinpa taannoin tällaisenkin jutun; eräs todella isokokoinen ja ilmeisen hieno nöffi söi koko elämänsä ajan sianrehua. Naapurissa oli sikala, josta kävivät hakemassa sioille tarkoitettua sapuskaa koiralle, ja koiralla oli kiiltävä turkki ja kuulemma valtavan kokoinen. Tekeeköhän joku muu koiranomistaja Suomessa niin? Mitähän nuo sianruoat yleisesti ottaen sisältävät (muutakin kuin kasvuhormoneja)? Lemmikkieläinten kierrätys valmisruokiin Icon_neutral

Riikka Lahti

Riikka Lahti
Admin
Admin

Yllättävän samankaltaisia aineita kun nappuloissa Lemmikkieläinten kierrätys valmisruokiin Icon_rolleyes Tietty erojakin on paljon. Asiaa voisi tutkia hieman tarkemmin.. Mutta tässä esimerkki tuotantoeläinten rehuista:
http://www.yrma.net/rehut/Rehux.sikats.htm

http://www.calcifers.net

Toyopet

Toyopet
30 viestiä kirjoitettu!
30 viestiä kirjoitettu!

Eikös se 'hullun lehmän tauti'kin saanut nimen omaan alkunsa siitä, että naudoille syötettiin -ei enempää eikä vähempää- kuin nautoja!
Eli juuri tällä tavalla jauhetaan maatiloilla kuolleet eläimet muusiksi ja siitä sitten tehdään rehunjatketta!!

Ainoa tapa saada varmasti puhdasta ravintoa sekä itselle että rakkaille lemmikeille olisi kasvattaa kaikki alusta alkaen itse ja olla täysin omavarainen (elukat söisivät vain omaa rehua ja omasta viljasta tehtyä jauhoa yms) mutta kun tämä on täysin mahdotonta, pitää vain yrittää tehdä parhaansa.

Riikka Lahti

Riikka Lahti
Admin
Admin

Jenkeissä asiaan on puututtu mediassakin. Mm. "The Cronicle" julkaisi aiheesta jutun joka aiheutti aikamoista kohua. Tässä artikkeli aiheesta englanniksi jos jotakuta kiinnostaa (tästä löytyy mm. myös testien analyysejä joissa on mm. Purina, Hills ja Friskies-ruokamerkkejä testattu)

Artikkeli: http://www.preciouspets.org/report.htm
Ainejäämätestin tulos raportti: http://www.preciouspets.org/images/DFCHART.pdf

Lisätään tähän vielä tämä video, jossa kerrotaan aikalailla samat asiat kuin tuossa artikkelissa:
http://www.preciouspets.org/pet-food-exposed.htm

http://www.calcifers.net

Riikka Lahti

Riikka Lahti
Admin
Admin

Luin aikoinaan kirjan "Food pets die for" joka avasi silmäni valmisruokien/nappuloiden suhteen. Osittain myös ihmisruuan suhteen.. Pätee meihinkin. Ne joita kirja kiinnostaa, kannattaa katsoa tämä: http://www.homevet.com/index.php/diet-discussion/item/315-an-excerpt-from-the-book-food-pets-die-for

Siinä on osa kirjaa luettavana joten siitä saattaa mielenkiintos herätä. Mutta syy joka tämän kirjan toi mieleeni on toinen kirja: "Not Fit For A Dog" jossa kerrotaan samaa asiaa periaatteessa, ei ehkä ihan yhtä huolellisesti, mutta silti... Suosittelen lukemaan jos aihe kiinnostaa!

http://quilldriverbooks.com/products-page-2/featured-titles/not-fit-for-a-dog/

Ja suosittelen VARSINKIN niille, joiden mielestä tämän viestiketjun alussa oleva artikkeli on huuhaata Wink

http://www.calcifers.net

Riikka Lahti

Riikka Lahti
Admin
Admin

Tässä eräs ihminen soitti ja kyseli mistä saisi lisää tietoa väitteistä, että koiran valmisruokiin (lähinnä kuivamuoniin) laitetaan hyvin kyseenalaista materiaalia, mm. lopetettuja eläimiä yms. Tällä palstalla toki on jo kirjavinkkejä ja joitain artikkeleita mainittu, mutta silmiini osui tällainen video myös. Se on karseaa katsottavaa, ei niin paha kun mitä se voisi olla, mutta tässä linkki jos joku haluaa nähdä millaista materiaalia menee ns. Rendering plant, eli käsittelylaitokseen jossa tehdään mm. liha- ja luujauhoa. Tässä videossa mainitaan "protein meal" joka on vapaasti suomennettuna "proteiinijauho" mutta kulkee siis möys nimellä lihajauho/jauhe jne.

Videon linkkiSe on hyvä, että maailmalla ollaan herätty tähän asiaan ja toki moneen muuhunkin. Vuonna 2008 kun ensimmäisen kerran kirjoitin aiheesta täällä, kukaan ei meinannut uskoa asiaa todeksi. Sittemmin asiasta on uutisoitu enemmän ja moni on saanut havaita, että vaikeasti uskottu asia olikin totta. Nyt samaa keskustelua käydään ihmisruoasta, tarkemmin ilmaistuna eineksistä (valmisruoista) jotka ovat omasta mielestäni lähes samaa kastia koirien valmisruokien kanssa. Meille tosin ei syötetä suoraan lopetettuja yms. eläimiä, mutta syötetään tuotantoeläimiä jotka ovat syöneet rehuja joissa näitä on.. En alunperin halunut uskoa silmiäni kun luin lehmän rehun tuoteselostetta ja siellä oli mukana mm. luujauho.. Että kasvissyöjälle eläinperäistä? Kyllä vaan..

Mutta jo riittää paasaaminen, tässä vähän tuoreempia artikkeleita kun mitä tässä viestiketjun alussa on (googlettamalla löytyy paljon lisää):
http://www.dogfoodadvisor.com/dog-food-industry-exposed/euthanized-pets-dog-food/
http://www.uncaged.co.uk/iamsexpress.htm
http://www.dogfoodadvisor.com/dog-food-industry-exposed/shocking-truth-about-dog-food/
http://www.drbasko.com/site/truth-lies-exposed-watch-the-full-documentary-pet-food-a-dogs-breakfast/
http://www.examiner.com/article/the-truth-about-your-dry-dog-food-exposed-and-what-every-dog-owner-should-know

http://www.calcifers.net

Sponsored contentTakaisin alkuun  Viesti [Sivu 1 / 1]

Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa