Calcifer's
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Calcifer's

Et ole sisäänkirjautunut. Kirjaudu sisään tai rekisteröidy

Xylitolista ja miksi se on vaarallista koiralle

Siirry alas  Viesti [Sivu 1 / 1]

Riikka Lahti

Riikka Lahti
Admin
Admin

Ksylitoli on myrkyllistä koirille annoksella 150 mg/ elopainokilo. Tällä annoksella koirille voi kehittyä hypoglykemia (veren sokeritason alenemisen), koska insuliinin määrä veressä nousee liian korkeaksi.

1 pala ksylitolipurukumia saattaa sisältää jopa 1000 mg ksylitolia, eli pienikokoinen koira voi saada pahojakin myrkytysoireita jo 1-2 palasta täysksylitolipurukumia.

Ksylitoli on sokerialkoholi, joka poikkeaa monista muista sokereista kohtalaisen paljon. Ihmisillä ksylitoli imeytyy hitaasti, joten se ei aiheuta meille ongelmia. Koirilla se imeytyy hyvin nopeasti. Tällöin keho tulkitsee saavansa huomattavan määrän ylimääräistä (tavallista) sokeria jonka seurauksena haima vapauttaa valtavan piikkin insuliinia. Se aiheuttaa akuutin hypoglykemian, koska kehossa ei oikeasti ole yhtään ylimääräistä sokeria johon insuliinin pitäisi vaikuttaa. Siksi se on vaarallista koiralle.

Ksylitolimyrkytyksen ensimmäiset oireet voivat vaihdella ja ne ovat hyvin samankaltaiset yleisten myrkytysoireiden kanssa: oksentelu, väsymys, tärinä. Verensokerin romahtaessa vaarallisen alas seuraa kouristuksia ja shokki.

Tässä vaiheessa on aina syytä ottaa yhteyttä lääkäriin, mutta ensiapuna, jos ksylitolin syöminen havaitaan alle 30 minuutin kuluessa, koiraa voi yrittää oksennuttaa suolalla. Kokeile suolalla oksennuttamista vain kerran, useampi yritys voi aiheuttaa suolamyrkytyksen. Suolakäsittelyn jälkeen on oltava tarjolla raikasta vettä.

Oksennuttamisen jälkeen koiralle pitää antaa sokeria tasapainoittamaan insuliinipiikkiä. Sokeria pitäisi antaa runsaasti esim. 2-3 ruokalusikallista 10 kg koiralle. Sokerin voi myös antaa hunajan tai siirapin muodossa.

Jos koira on jo tajuton, auttaa sokerin, hunajan tai siirapin siveleminen limakalvoille jonkin verran. Lähde kuitenkin heti eläinlääkärin vastaanotolle, lähtöä ei saa viivytellä. Jatka sokerin antoa 20 minuutin välein kunnes pääsette eläinlääkäriin.

http://www.calcifers.net

Takaisin alkuun  Viesti [Sivu 1 / 1]

Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa